2022-2023

31 mei 2023
Lunchconcert in de Oude Kerk te Zoetermeer, aanvang 12:45; entree op basis van een vrijwillige bijdrage. Het programma:

1) Twee Lieder ohne Worte van Felix Mendelssohn-Bartholdy
– Andante con moto in E-groot, opus 19, 1
– Molto allegro e vivace in A-groot, opus 19, 3 (‘Jägerlied’)

2) Drie korte werken van Franz Liszt
– M.K.
– Valse pour Marie
– Postlude

2) Variations on ‘My Funny Valentine’ – Albert Brussee
– Andante espressivo
– Poco più mosso
– Agitato e con passione
– Calmato e cantabile
– Più allegro
– Allegretto
– Come una marcia funebre
– Tempo primo

April 2023
Heruitgave van Poème van Fibich in mijn arrangement voor piano (AB II-21); de muziektekst bleef ongewijzigd.

5 maart 2023
In het kader van de activiteiten van de Franz Liszt Kring is er op zondagmiddag 5 maart een boekpresentatie van In het voetspoor van Franz Liszt – Twaalf zwerftochten door Europa.
Adres: Culturele Salon, Oude Delft 200, Delft. Aanvang 14:30. Toegang op basis van een vrijwillige bijdrage.

Na de pauze speelt de pianiste Alexandra Kaptein een mooi Liszt-programma met onder andere de vijf zelden gespeelde Schilflieder op de gelijknamige liederencyclus van Robert Franz.

6 februari 2023
Boekpresentatie van In het voetspoor van Franz Liszt – Twaalf zwerftochten door Europa  voor de Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest. Dit is een besloten voorstelling. 

22 januari 2023
Medewerking aan een benefietconcert in de Albert Vogel-zaal van de Haagse Kunstkring ten behoeve van ‘rollers’ onder de vleugel. Uitgevoerd worden drie stukken van Franz Liszt:
– M.K., een door mij voltooide schets die deel uit zou gaan maken van de cyclus Harmonies poétiques et religieuses in eerste opzet (1845);

– Postlude, het slotstuk van dezelfde cyclus in de versie van 1847, gebaseerd op het thema dat later in het prachtstuk Bénédiction de Dieu dans la solitude zou worden opgenomen;
– en Göttliche Gedanken, mijn klaviertranscriptie van een onbekend lied van Liszt.

Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag, Aanvang 11:00 uur.

12 november 2022
CD- en boekpresentatie in de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag, aanvang 15:00 uur. Voor inhoudelijke informatie, zie onder 9 oktober.
Entree: €15,-; leden Haagse Kunstkring, studenten en houders Ooievaarspas: €7,50.

22 oktober 2022
Op 22 oktober, Liszts verjaardag, vond de donateursdag van de Franz Liszt Kring plaats, als vanouds in de Westvest90-kerk te Schiedam. De dag stond in het teken van het overlijden van Martyn van den Hoek, die sinds 2017 onze voorzitter was. Tijdens het herdenkingsconcert heb ik mijn klaviertranscriptie van Liszts lied Göttliche Gedanken gespeeld (AB II-23).

16 oktober 2022
CD- en boekpresentatie in het Pianola Museum, Westerstraat 106, 1015 MN Amsterdam, aanvang 17:00 uur. Voor inhoudelijke informatie, zie onder 9 oktober.
Entree: €20; Stadspas €17,50; studenten €10.

9 oktober 2022
CD- en boekpresentatie in de muzieksalon van Huis Midwoud, Midwouder Dorpsstraat 17, aanvang 15:00 uur.
Voor de pauze staat mijn laatste CD met klaviermuziek van de Haagse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer centraal (AB I-08), die al in 2021 uitkwam maar door de coronapandemie nog nooit gepresenteerd werd. De presentatie wordt gegoten in de vorm van een lecture-recital. Ik vertel wat over Van den Sigtenhorst Meyer, de Haagse componist die tussen 1916 en 1923 in impressionistische stijl tientallen pianostukken schreef, en laat verschillende daarvan horen.  Deze welhaast vergeten muziek over bloemen, vogels, oude kastelen en verre landen zou men kunnen zien als het muzikale equivalent van de schilderstukken van de meesters van de Haagse Schilderschool en de verhalen van Couperus.

Na de pauze wordt In het voetspoor van Franz Liszt – Twaalf zwerftochten door Europa gepresenteerd. Aan de hand van een groot aantal op het scherm geprojecteerde afbeeldingen wordt over ieder van deze twaalf excursies wat verteld. We volgen Franz Liszt naar Oekraïne, Polen, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië en zelfs naar Constantinopel (Istanboel), vanwaar hij een paar keer de Bosporus overstak en in Klein-Azië heeft rondgekeken. Ook deze boekpresentatie wordt met enkele muziekfragmenten geïllustreerd.

Entree €20,-; > 21 en studenten: €10,-.

September 2022

In het verleden heb ik tijdens vakanties dikwijls de plaatsen bezocht waar Franz Liszt gewoond en gewerkt heeft. Juist door op locatie onderzoek te doen wordt een publicatie persoonlijker en komen details in beeld die eerder onderbelicht zijn gebleven. Door je te bewegen in zijn ambiance kom je een beetje dichter bij hem.  Over verscheidene van deze excursies heb ik in het verleden gepubliceerd in de vorm van tijdschriftartikelen. In dit boek heb ik de meest interessante van deze reisverslagen samengebracht, waar nodig omgewerkt, uitgebreid of juist ingekort. Daarnaast werden enkele niet eerder of uitsluitend in het Engels gepubliceerde artikelen opgenomen. De insteek is niet altijd dezelfde. Soms volgen we Franz Liszt in zijn omzwervingen door Europa en is mijn rol slechts die van een onzichtbare metgezel, die over zijn schouder foto’s maakt. Een andere keer lijkt het resultaat meer op een ‘holiday diary’ van een muziektoerist, die vertelt over zijn wederwaardigheden, over de ontdekkingen die hij deed, van de steden die hij bezocht.  Maar altijd staat Franz Liszt centraal en belicht ieder hoofdstuk niet algemeen bekende episodes uit zijn leven.
Voor meer informatie, zie onder GESCHRIFTEN > Boeken en Brochures > AB III-09.