2022-2023

16 oktober 2022
CD- en boekpresentatie in het Pianola Museum, Westerstraat 106, 1015 MN Amsterdam, aanvang 17:00 uur. Voor inhoudelijke informatie, zie onder 9 oktober.
Entree: €20; Stadspas €17,50; studenten €10.

9 oktober 2022
CD- en boekpresentatie in de muzieksalon van Huis Midwoud, Midwouder Dorpsstraat 17, aanvang 15:00 uur.
Voor de pauze staat mijn laatste CD met klaviermuziek van de Haagse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer centraal (AB I-08), die al in 2021 uitkwam maar door de coronapandemie nog nooit gepresenteerd werd. De presentatie wordt gegoten in de vorm van een lecture-recital. Ik vertel wat over Van den Sigtenhorst Meyer, de Haagse componist die tussen 1916 en 1923 in impressionistische stijl tientallen pianostukken schreef, en laat verschillende daarvan horen.  Deze welhaast vergeten muziek over bloemen, vogels, oude kastelen en verre landen zou men kunnen zien als het muzikale equivalent van de schilderstukken van de meesters van de Haagse Schilderschool en de verhalen van Couperus.
Na de pauze wordt In het voetspoor van Franz Liszt – Twaalf zwerftochten door Europa gepresenteerd. Aan de hand van een groot aantal op het scherm geprojecteerde afbeeldingen wordt over ieder van deze twaalf excursies wat verteld. We volgen Franz Liszt naar Oekraïne, Polen, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië en zelfs naar Constantinopel (Istanboel), vanwaar hij een paar keer de Bosporus overstak en in Klein-Azië heeft rondgekeken. Ook deze boekpresentatie wordt met enkele muziekfragmenten geïllustreerd.

Entree €20,-; > 21 en studenten: €10,-.

September 2022

In het verleden heb ik tijdens vakanties dikwijls de plaatsen bezocht waar Franz Liszt gewoond en gewerkt heeft. Juist door op locatie onderzoek te doen wordt een publicatie persoonlijker en komen details in beeld die eerder onderbelicht zijn gebleven. Door je te bewegen in zijn ambiance kom je een beetje dichter bij hem.  Over verscheidene van deze excursies heb ik in het verleden gepubliceerd in de vorm van tijdschriftartikelen. In dit boek heb ik de meest interessante van deze reisverslagen samengebracht, waar nodig omgewerkt, uitgebreid of juist ingekort. Daarnaast werden enkele niet eerder of uitsluitend in het Engels gepubliceerde artikelen opgenomen. De insteek is niet altijd dezelfde. Soms volgen we Franz Liszt in zijn omzwervingen door Europa en is mijn rol slechts die van een onzichtbare metgezel, die over zijn schouder foto’s maakt. Een andere keer lijkt het resultaat meer op een ‘holiday diary’ van een muziektoerist, die vertelt over zijn wederwaardigheden, over de ontdekkingen die hij deed, van de steden die hij bezocht.  Maar altijd staat Franz Liszt centraal en belicht ieder hoofdstuk niet algemeen bekende episodes uit zijn leven.
Voor meer informatie, zie onder GESCHRIFTEN > Boeken en Brochures > AB III-09.