AGENDA, PUBLICATIES EN RELEASES SEIZOEN 2016-17

17 mei – 3 juni 2017
Studiereis ‘In het voetspoor van Franz Liszt: Italië’. Een uitvoerig, met foto’s geïllustreerd reisverslag is te vinden onder DIVERSEN > Reisverslag 2017.

Zondag 26 maart 2017
Pianorecital in het Pianola Museum, Westerstraat 106 te Amsterdam, aanvang 17.00 uur.
Op het programma werken van C.P.E. Bach, Czerny, Liszt, Van den Sigtenhorst Meyer en Brussee.
Entree € 15,-. Reserveren sterk aanbevolen: 020-6279624.

Foto: Marijke Brekelmans

15 maart 2017
Lunchconcert in de Oude Kerk te Zoetermeer met werk van C.P.E. Bach, Franz Liszt, Bernhard van den Sigtenhorst Meyer en Albert Brussee, aanvang 12:45 uur.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

Uitgaven februari 2017
– Van Bloemen en Vogels – Ter herinnering aan Bernhard van den Sigtenhorst Meyer
Zie onder Bladmuziek > Composities > AB II-07.

– Variations on ‘My Funny Valentine’ (3de versie)
Zie onder Bladmuziek > Composities > AB II-19.

Zondag 5 februari
Een optreden tijdens een concert georganiseerd door de afd. Muziek van de Haagse Kunstkring, waarop leden eigen werk laten horen. Ik speel de Valse chopinesque en Van bloemen en vogels – Ter herinnering aan Bernhard van den Sigtenhorst Meyer.
Locatie: de Albert Vogel-zaal, Denneweg 64, Den Haag.
Aanvang: 14.oo uur. Entree: gratis.

Publicaties december 2016
– ‘De modaal-impressionistische klaviermuziek van Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, Deel II’
In deze tweede aflevering staan drie composities centraal die omstreeks het jaar 1920 ontstonden: De MaasSt. Quentin en Oude Kasteelen. Deze pianocycli zijn wat minder Frans-impressionistisch, wat Hollandser en robuuster dan de composities besproken in de eerste aflevering.
In: Piano Bulletin 2016-3.

– ‘Franz Liszts omzwervingen in het Ottomaanse Rijk’
In juni 1847 arriveerde Franz Liszt in Constantinopel, waar hij circa vijf weken doorbracht en enkele concerten gaf.  Dat alles is in de Liszt-literatuur goed bekend. Dat hij echter daarnaast in de badplaats Büyükdere heeft geconcerteerd en zelfs geruime tijd in Klein-Azië in een Poolse enclave is geweest, is vrijwel onbekend. Pas de laatste jaren komt hierover enige duidelijkheid, met name door een opzienbarend artikel van William Wright in The Liszt Society Journal van 2014. Over Liszts contact met de vrouw van de minister-resident van de Nederlandse ambassade in Constantinopel, barones Testa, werd nog niet eerder gepubliceerd.
In: Tijdschrift van de Franz Liszt Kring, 2016.

afb-9-felix-ziem-sweet-waters-of-asia-constantinople

The Sweet Waters of Asia aan de oostoever van de Bosporus, waar Liszt verschillende keren,
op weg naar de Poolse enclave, langs is gekomen.

18 november 2016
De Haagse Kunstkring bestaat dit jaar 125 jaar. Dit wordt gevierd met een groot aantal exposities, lezingen en concerten. De afdeling Muziek draagt bij met een project genaamd WEERKLANK – drie concerten, waarop componerende leden worden uitgenodigd niet alleen muziek ten gehore te brengen van hun favoriete Haagse componist, maar ook enkele eigen composities te spelen, waaronder een speciaal voor deze gelegenheid geschreven reflectie (parafrase, pastiche) op die Haagse componist naar hun keuze. Het openingsconcert zal door mij verzorgd worden op vrijdagavond 18 november (voor de pauze). Na vier composities van Van den Sigtenhorst Meyer klinkt als ‘plichtwerk’ Van Bloemen en Vogels – ter nagedachtenis aan Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, een compositie die teruggrijpt op de vier aan het begin van het concert gespeelde werken. Tot besluit zal ik mijn Variations on ‘My Funny Valentine’  uitvoeren (première).
Locatie: De Albert Vogel-zaal, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag.
Aanvang: 20.00 uur.
Toegang: € 10,-; leden van de HKK en studenten van het Koninklijk Conservatorium: € 5,-.

Publicaties herfst 2016
– ‘De modaal-impressionistische klaviermuziek van Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, Deel I’
De eerste aflevering van een driedelige serie artikelen over de vroege klaviermuziek van de vrijwel vergeten Haagse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, met een bespreking van de cycli Van de bloemen (opus 1), Het oude China (opus 2), Van de vogels (opus 4) en de Zes gezichten op den Fuji (opus 9).
In: Piano Bulletin 2016-2.

– ‘Franz Liszt at Lake Como’. De Engelse, meer uitgebreide versie van het artikel dat in 2014 in het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring verscheen. Hier een afbeelding van het wonderschone Bellagio, waar Franz en Marie bijna twee maanden verbleven.
In: The Liszt Society Journal, Volume 41 (2016).

fig-10

 1/2 oktober 2016
Ik kom uit een grote familie. Ieder jaar komen we – elf broers en zusters met kinderen en kleinkinderen tezamen zo’n vijftig personen (van 86 tot 1 jaar oud!) – een weekend lang bij elkaar. Deze keer was het mijn beurt het evenement te organiseren. Ik besloot het in mijn woonplaats Den Haag te doen. Centraal punt was het Van de Valk-hotel De Bijhorst op de grens van Den Haag en Wassenaar. Na de gebruikelijke ontvangst met koffie en gebak en een royale lunch bracht een touringcar ons naar het Binnenhof voor een bezichtiging van de Ridderzaal. Daarna kon men kiezen tussen een bezoek aan het Mauritshuis of een stadswandeling onder mijn leiding. Het weer was goed en de meesten kozen voor de laatste optie. In een lange stoet liepen we naar de Gevangenpoort, langs het standbeeld van Johan de Wit, bezichtigden Paleis Noordeinde, de  Gotische Zaal, de Kloosterkerk, liepen over het Lange Voorhout, namen een kijkje in Hotel des Indes om via de Koninklijke Schouwburg en het Plein weer terug te keren naar het Binnenhof. Terug in het hotel was er ’s avonds een prima Indische rijsttafel, die werd afgewisseld met fragmenten van films, tijdens hun Indonesische jaren gemaakt door mijn zuster Katje en haar man Edwin. Ik heb hen toen – het was in 1978 – een bezoek gebracht, gevolgd door een mooie reis naar Djokyakarta, de Borobodur en Bali. De herinneringen daaraan in de vorm van een diapresentatie op basis van oude foto’s, besloten de avond. De volgende dag was er nog een bezoek aan het Museum Loumans, niet ver daar vandaan, en een lunch in het gezellige restaurant aldaar. Om circa 14.30 ging ieder zijns weegs.

25 september 2016
Lecture-recital over de vroege, impressionistische klaviermuziek van de Haagse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer. Twaalf werken van hem zullen worden uitgevoerd en toegelicht, geïllustreerd met enkele afbeeldingen (powerpoint-presentatie).
Locatie: Centrale Bibliotheek Den Haag, Spui 68 (naast het stadhuis); het inloopconcert vindt plaats op de vierde verdieping van de bibliotheek.
Aanvang: 15.00 uur (tot circa 16.00 uur); toegang GRATIS.
Het concert is een initiatief  van het Nederlands Muziek Instituut.