2018-2019

September 2018
‘The Art Piano’ of de piano als kunstwerk. Een artikel over bijzondere klavierinstrumenten waarop je niet alleen mooi kunt musiceren, maar die bovenal een lust voor het oog zijn. Van een oude pyramidevleugel van Friederici uit 1745, via romantische pronkstukken als de Bösendorfer uit 1867, die speciaal voor de Wereldtentoonstelling in Parijs gebouwd werd, tot de zogenaamde ‘Rhapsody’ van 1998, een blauwe Steinway waarvan er slechts 24 gebouwd zijn, dit omdat Gershwin 24 jaar oud was toen hij zijn Rhapsody in blue componeerde….
In: Piano Bulletin 2018-2, pp. 72-82.

12 – 30 september 2018
Studiereis naar Brescia, Verona, Padua en Venetië in verband met een te verschijnen artikel in het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring: ‘Franz Liszt in Venetië in het voorjaar van 1838’. Vervolgens naar Brindisi en vandaar met de boot naar Athene om de Griekse pianist Theodore Tzovanakis te ontmoeten, die op 7 oktober in Genève de wereldpremière van mijn Eleven Studies on a Theme by J. Mulders gaf.

9-14 oktober 2018
Vervolgens bracht Theodore onder auspiciën van de Franz Liszt Kring in Nederland vier maal een programma met werk van Hadjidakis, Liszt, Mitropoulos en (na de pauze) mijn Eleven Studies, te weten:
– op 10 oktober in de Oude Kerk te Zoetermeer (verkort programma, zonder Liszt en Mitropoulos)
– op 12 oktober in de concertzaal Pro Rege te Rotterdam-Kralingen
– daags daarna in de Arnold Schönberg-zaal te Den Haag
– en tenslotte op zondagmiddag 14 oktober in het Pianola Museum te Amsterdam.

Voor reacties en een fragment van een gemaakte audio-opname, zie onder BLADMUZIEK > Composities.

Foto: Peter van Korlaar

25 oktober 2018
In het kader van het festival CHOPIN AAN ZEE geef ik een lezing met powerpoint-presentatie met als titel Ary Scheffer en zijn schilderijen van Chopin en Liszt. De directe aanleiding deze lezing in het Chopin-festival te integreren is het feit, dat Scheffer in de zomer van 1854 in Scheveningen op vakantie was en daar door Franz Liszt opgezocht is. Omdat Ary Scheffer zowel Frédéric Chopin als Franz Liszt meerdere malen geportretteerd heeft en dit Chopin-festival in het teken staat van ‘Scheveningen 200 jaar badplaats’ was er meer dan één reden de betrekkingen van de schilder met deze twee coryfeeën van de romantische klaviermuziek na te trekken.
Het festival vindt plaats in de expositiezalen van Museum Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Den Haag.
Aanvang 18:00 uur (tot ca. 19:00 uur); toegang: €10,-.

13 januari 2019
Lecture-recital over de modaal-impressionistische klaviermuziek van de Haagse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer in de Bovenfoyer van de Stadsgehoorzaal Vlaardingen, Schiedamseweg 51, 3134 BB Vlaardingen.  Circa twintig composities zullen ten gehore worden gebracht, alle toegelicht en geïllustreerd met gedichten en afbeeldingen.
Aanvang 15:00 uur; toegang €20,-, inclusief een hapje en een drankje. Plaats reserveren mogelijk via de website van de Stadsgehoorzaal Vlaardingen.