2019-2020

April 2020
– Een optreden in de Haagse Kunstkring met enkele eigen composities is vanwege de Corona-crisis tot nader orde uitgesteld.
– In het Piano Bulletin van EPTA-Nederland en Vlaanderen verscheen: ‘De Mazeppa-etude van Franz Liszt – ontstaansgeschiedenis en beknopte analyse’.

December 2019
– In het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring verscheen in verband met haar 40-jarig bestaan het overzichtsartikel ‘Uit de annalen van de Franz Liszt Kring – de eerste vijfentwintig jaar’.
– In De Nieuwe Muze werd Deel II van ‘Ary Scheffer en zijn schilderijen van Chopin en Liszt’ gepubliceerd; in deze aflevering werden de betrekkingen tussen Scheffer en Liszt, die veel intensiever en persoonlijker waren dan die met Chopin, worden besproken.

30 november
Boekpresentatie van The Mazeppa Music of Franz Liszt gedurende het EPTA-congres, dat deze keer gehouden werd in het Conservatorium van Zwolle. Centraal stond de Mazeppa-etude, waarvan de vijf versies stuk voor stuk onder de loep werden genomen. De onbekende tussenversie werd  uitgevoerd door Nikola Meeuwsen. Een lezing met beeld en geluid.
ArtET Conservatorium Zwolle, Aan de stadsmuur 88, 8011 VD Zwolle.
Aanvang van mijn bijdrage: 16:00 uur (tot 17:00 uur).

24 november
Boekpresentatie van Mazeppa in de romantische kunst (Tweede, herziene druk) en het onlangs verschenen The Mazeppa Music of Franz Liszt.
Een presentatie met beeld en geluid.
Plaats van handeling: Huis Midwoud van filmpianist Yvo Verschoor, Midwouder Dorpsstraat 17, 1679 GB Midwoud.
Aanvang: 15:00 (tot ca. 17:00).

20 oktober 2019
Tijdens een mini Liszt-Festival ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Franz Liszt Kring is me de gelegenheid geboden de beide Mazeppa-boeken, die in juni van dit jaar waren uitgekomen (zie Agenda 2018-2019), te presenteren. De nadruk lag hierbij uiteraard op The Mazeppa Music of Franz Liszt, en dan met name op de ontstaansgeschiedenis van de concertetude Mazeppa, waarvan een tot op heden niet uitgegeven tussenversie werd vertolkt door de zeer getalenteerde jonge pianist Nikola Meeuwsen. De uiteindelijke versie, de bekende Etude d’exécution transcendante  Nr. 4, werd uitgevoerd door een ander groot talent van eigen bodem, Martin Oei. Op deze dag werd ook de bladmuziekuitgave van genoemde ‘Intermediate version’ gepresenteerd (zie voor meer informatie AB II-24).

Oktober 2019
In het oktobernummer van De Nieuwe Muze verscheen Deel I van een artikel over de Nederlandse, maar voornamelijk in Parijs werkzame schilder Ary Scheffer en zijn schilderijen van Chopin en Liszt. In deze eerste aflevering staat de relatie Scheffer-Chopin centraal.

22 augustus 2019
Op 22 augustus ben ik bij het opstappen op de fiets omgevallen en heb mijn linker heup gebroken. Op zaterdag 24 augustus geopereerd, heb ik een week in het Westeinde-ziekenhuis gelegen en vervolgens ruim tweeënhalve week in revalidatiecentrum Mechropa doorgebracht. Op 17 september mocht ik weer naar huis, waar ik geleidelijk aan de draad weer heb opgepakt. Van deze plaats wil ik nogmaals iedereen danken die me in deze moeilijke tijd tot steun is geweest. Door de vele blijken van medeleven van familieleden, vrienden en kennissen zijn deze dagen, al waren ze dan niet productief, in bepaalde opzichten toch ook heel rijk geweest. De revalidatie verloopt naar wens en ik hoop over enkele maanden weer helemaal de oude te zijn. Natuurlijk besef je door zo’n onverwachte tegenslag, dat het leven eindig is. Met des te meer ijver zal ik de komende jaren daarom trachten ooit begonnen maar nog niet voltooide projecten (boeken, composities) af te ronden.