2021-2022
7-15 juni 2022
Eindelijk weer eens op vakantie! Natuurlijk met de trein (Interrail) en naar Italië! De eerste dag in Freiburg am Breisgau overnacht, een oude, echt-Duitse stad. De volgende dag door het altijd mooie Zwitserland naar Como, waar ik hartelijk werd begroet door de eigenaar van Park Hotel meublé, waar men me zo langzamerhand wel kent. Op 9 juni met de Rapido naar Colico aan het uiterste noordeinde van het meer; daar hebben Franz Liszt en Marie d’Agoult tijdens hun eerste verkenning van het Lago di Como een nachtje doorgebracht, maar was ik zelf nog nooit geweest. Vervolgens naar Lucca, het hoofddoel van mijn reis. Ik heb er onderzoek gedaan naar de Villa Massimiliano, waar het paar geruime tijd heeft doorgebracht. Ik had verschrikkelijk veel geluk in contact te komen met Emilio Cerri, een nog krasse tachtiger die vroeger het voorwoord had geschreven bij een boekje speciaal over de Villa Massimiliano, geschreven door de grote Italiaanse Liszt-kenner Luciano Chiappari: La cinquecentesca villa abitita da Liszt a Monte S. Quirico di Lucca. Hij bracht een schoon exemplaar voor me mee, dat ik mocht behouden! In Lucca heb ik me overigens ook gelaafd aan de muziek van Puccini die daar geboren is en iedere zomer met een festival wordt herdacht. Ook bezocht ik Pisa en Siena, waar ik al zeker dertig jaar niet meer geweest was. In Pisa zag ik de Campo Santo met het reuzenfresco Il trionfo della morte van Buffalmacco uit 1336, dat Liszt inspireerde tot zijn Totentanz voor piano en orkest. Twee foto’s slechts.
Liszt-plaquette aan de muur van de Villa Massimiliano.
Il trionfo della morte door Buonamico Buffelmacco
Februari 2022
In februari 2022 zag de gereviseerde heruitgave van Armenia, in 1996 bij XYZ uitgegeven, maar al lang niet meer verkrijgbaar, het licht.
Voor meer informatie, zie onder BLADMUZIEK > Coproducties/ Arrangementen > AB II-08.
December 2021
In december verschenen in het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring:
– Franz Liszt – Herinneringen en beschouwingen van Moritz Rosenthal. Het betreft de vertaling van een mooi geschreven artikel van de grote pianist Moritz Rosenthal, dat in 1911 gepubliceerd stond in het tijdschrift Die Musik. Op vaak humoristische wijze vertelt Rosenthal over zijn contact met zijn leraar en vriend Franz Liszt. Ik heb deze herinneringen vertaald, geïllustreerd en van een uitgebreid notenapparaat voorzien.
– Opnieuw nieuw licht op een oude foto. Centraal in deze korte bijdrage staat de foto van Liszt omgeven door elf van zijn leerlingen, een foto die over het algemeen gedateerd wordt op 22 oktober 1884, Liszst verjaardag. In werkelijkheid werd het kiekje genomen op 5 juli 1884, op de dag voorafgaand aan de laatste masterclass van dat jaar.
November 2021
In november verscheen de gereviseerde heruitgave van de in 1986 bij Broekmans & Van Poppel uitgegeven, maar al lang niet meer verkrijgbare Improvisatie over Peruaanse volksmelodieën voor piano van Max Prick van Wely en Albert Brussee. Voor meer informatie, zie onder BLADMUZIEK > Coproducties/ Arrangementen > AB II-01.
21 oktober 2021
Tijdens de ‘International Liszt Conference’ in Boedapest, georganiseerd door de Liszt Ferenc Academy of Music en het Liszt Ferenc Memorial Museum and Research Centre, heb ik gesproken over de Mazeppa-muziek van Franz Liszt, met name over de Mazeppa-etude waarvan de onbekende, door mij gereconstrueerde tussenversie werd uitgevoerd door de pianist Gábor Farkas. De conferentie, waaraan een keur aan Liszt-experts participeerden, vond plaats in het concertzaaltje van het Liszt Ferenc Memorial Museum, waarin vroeger de componist zelf zijn masterclasses gaf. Na mijn dagen in Boedapest ben ik met de trein naar Wenen gegaan, waar ik de pianist Martyn van den Hoek en zijn vrouw ontmoette. Op de terugreis naar Nederland heb ik een dag in fraai Regensburg rondgekeken. Een klein beetje vakantie tussen de lock downs door….
10 oktober 2021
Op het Leden-voor-Leden-concert van de Franz Liszt Kring, te houden op 10 oktober in de Westvest90-kerk te Schiedam, participeer ik met de Vijfde Hongaarse Rapsodie van Franz Liszt.
Aanvang: 14:00 uur. Toegang: gratis (vrijwillige bijdrage).
Later op de dag is er een kort recital door Nikola Meeuwsen met o.a. de Sonate in b van Liszt, gevolgd door een gezellig samenzijn. Einde ca. 18:00 uur.
29 september 2021
Lunchconcert in de Oude Kerk te Zoetermeer, aanvang 12:45 tot ca. 13:15. Het programma:
– Adagio in b. KV 540 Wolfgang Amadeus Mozart
– Lied ohne Worte in Es, opus 53,2 Felix Mendelssohn-Bartholdy
– Vijfde Hongaarse Rapsodie Franz Liszt
– Toccata Aram Chatsjatoerjan
Toegang op basis van een vrijwillige bijdrage
4 september 2021
In september 2021 bestond de AVN (Algemene Vereniging Natuurbescherming) 95 jaar. Dit werd gevierd met een jubileumtentoonstelling ‘Ode aan de Natuur in Den Haag en omstreken’;
deze expositie werd gehouden in de Haagse Kunstkring. In het kader daarvan, op zaterdagmiddag 4 september, tijdens de “vernissage voor de kunstenaars en andere direct betrokkenen” speelde ik van 15:00 uur tot 15:30 enkele klavierstukken van de Haagse kunstenaar Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, die alle de natuur tot onderwerp hebben, te weten:
– twee delen uit Van de Bloemen, opus 1: Rozen en Korenveld in de zon.
– twee delen uit Van de Vogels, opus 4: De Zwaan en ’n Troepje meezen in ’t bosch.
– en mijn eigen Van bloemen en vogels – ter herinnering aan Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, waarin deze vier stukken verwerkt zijn.